L'imaginari social de l'energia atòmica en els manuals escolars espanyols de Física i Química: anàlisi d'un llenguatge específic

Autors/ores

  • Jose Maria Gonzalez Cloute IES Francisco Salinas de Salamanca
  • María Isabel González Gil
  • Miguel Somoza Rodríguez

Resum

En aquest article s'analitza el llenguatge específic utilitzat en les lliçons nuclears i atòmiques dels llibres de text espanyols de Física i Química durant la segona meitat del segle xx.

Al llarg d'aquest període, l'imaginari social de l'energia nuclear va experimentar una important evolució. De l'entusiasme inicial per l'energia atòmica es va passar als dubtes sobre la seva seguretat i utilitat. Aquesta transformació pot ser identificada en el canvi del llenguatge específic utilitzat pels llibres de text.

En els primers anys, la recerca atòmica va ser descrita amb un llenguatge ple d'imatges bèl·liques, juntament amb expressions religioses i molts càlculs exagerats del potencial de l'energia nuclear. Els joves estudiants de l'època van construir un imaginari de l'energia nuclear a partir dels llibres de text de Física i Química.

Paraules clau

història de l'educació, llibre de text, física, química, didàctica

Biografies de l'autor/a

Jose Maria Gonzalez Cloute, IES Francisco Salinas de Salamanca

Licenciado en Ciencias Químicas, licenciado y doctor en Ciencias de la Educación, profesor y catedrático de Física y Química en diversos IES: Maó (Baleares), Gomez Pereira (Valladolid), García Bernalt (Salamanca) y Jefe de Departamento de Física y Química del IES Francisco Salinas (Salamanca) del que se ha jubilado en septiembre de 2015.

María Isabel González Gil

Doctora en Estudios  Interculturales y Literarios por la Universidad Complutense de Madrid.Ha sido lectora de español en la Universidad Lumiere Lyon 2, profesora ATER en la Universidad de Niza Sophia Antípolis y profesora de Lengua y Literatura en el Liceo Internacional de Grenoble. En la actualidad profesora del Departamento de Lengua Española y Teoría de la Literatura y Literatura Comparada de la Facultad de Filología de la Universidad Complutense de Madrid.

Miguel Somoza Rodríguez

Licenciado en Historia y doctor en Ciencias de la Educación. Profesor del Departamento de Historia de la Educación y Educación Comparada de la UNED, también profesor Ad Honorem del Departamento de Educación de la Universidad Nacional de Luján  (Argentina ) y Sub-Director del Centro de Investigación MANES (Manuales Escolares)

Publicades

03-06-2016

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.