Elecció d'estudis CTIM i desequilibris de gènere

Autors/ores

  • Andrea Estefanía Rossi Cordero Universidad de Barcelona (UB)
  • Mario Barajas Frutos Universidad de Barcelona

Resum

Malgrat el seu èxit acadèmic, les dones segueixen poc representades en els estudis CTIM, principalment en les enginyeries i tecnologies. Des d'un enfocament descriptiu-interpretatiu, es va realitzar un estudi de cas múltiple per analitzar l'elecció d'estudis durant el batxillerat, aprofundint en els estereotips i l’autoeficàcia. L'anàlisi es va basar en 89 discursos recollits en entrevistes en profunditat i grups de discussió, corresponents a alumnes i alumnes de batxillerat, el seu professorat, les seves mares i pares, i universitàries de CTIM, aprofundint en la comprensió dels elements individuals, acadèmic-professionals i contextuals que influeixen en l'elecció dels estudis. Les dades assenyalen que la l’autoeficàcia en CTIM declarada per les joves va ser sempre positiva, sent molt similars els interessos i les motivacions de l'alumnat. No obstant això, s'observa una disparitat entre el que elles declaren i el que finalment decideixen. Es proposa una concepció dinàmica d’autoeficàcia, amb recomanacions per a diferents actors i àmbits de socialització orientats a construir nous models i identitats de les i els joves.

Paraules clau

estudis CTIM, gènere, estereotips, autoeficacia, elecció acadèmic-professional

Biografies de l'autor/a

Andrea Estefanía Rossi Cordero, Universidad de Barcelona (UB)

Doctoranda en el Programa "Educación y Sociedad", asociada al grupo de investigación Future Learning. Su perfil actual como investigadora se concentra en el campo de las nuevas tecnologías en el proceso de enseñanza y aprendizaje.

Mario Barajas Frutos, Universidad de Barcelona

Doctor en Educación, profesor titular en la Facultad de Pedagogía de la UB. Responsable del grupo de investigación Future Learning.

 

 

Publicades

2015-10-06

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.